http://stoofperen.nl/wp-content/uploads/2014/09/bg2.jpg

>Waarschijnlijk ken jij ook wel een Toffe Peer in jouw omgeving?

Wij willen je culinair verrassen met recepten van echte Hollandse stoofperen.

Heb jij een tof recept, wat je met ons wil delen, stuur het dan met foto naar ons toe!

Iedere maand verloten we onder de deelnemers een Toffe Peer shirt.

'

Gezond & Veelzijdig

Hedendaagse publicaties en onderzoeken onderschrijven de positieve eigenschappen van stoofperen. Toch werden deze eigenschappen al eeuwen terug erkend.

De geschiedenis leert ons dat men tot de 16de eeuw de peer alleen als stoofpeer kende (zie historie). In het oude Griekenland gebruikte men stoofperen als medicijn tegen misselijkheid. De medicinale werking van stoofperen werd voor het eerst vastgelegd in de Naturalis Historia. Een 37-delige encyclopedie waarin de Romein Plinius in 77 na Chr. alle, hem bekende, feiten verzamelde om zo een compleet beeld van de (toen bekende) wereld te geven. Plinius had niet zo veel op met het eten van rauw fruit: “Alle peren, als voedingsmiddel, zijn onverteerbaar, zelfs voor mensen in goede gezondheid. Maar voor (chronisch) zieken zijn ze niet zo strikt verboden als wijn. Gekookt echter, zijn ze verbazingwekkend aangenaam en gezond. Alle soorten peren zijn gezond voor de maag als ze zijn gestoofd met honing.”

 

Plinius schreef ook: “Wilde peren rijpen, maar wel erg langzaam. Snijd de peren in schijven en hang ze in de lucht te drogen, dit zorgt voor een verbetering van de stoelgang. Hetzelfde effect wordt bereikt door het drinken van een afkooksel van deze schijven waarbij ze wel samen gekookt moeten worden met de bladeren. Een lading appels of peren, hoe klein ook, is op zichzelf alleen al vermoeiend voor lastdieren. Het beste plan om dit tegen te gaan is de dieren iets van de appels of peren te eten te geven, of op zijn minst het fruit te laten zien voordat ze ermee moeten lopen.”

 

Vandaag de dag weten we veel meer over de peer. Zo zijn ze rijk aan vitamine B2, C, E1, koper, vezels en potassium. Daarnaast behoren de peren tot de minder allergene fruitsoorten die aanzienlijk minder allergische reacties opwekken.
 De peer en/of stoofpeer bevat ook meer pectine dan de appel waardoor deze effectiever is in het verlagen van cholesterol en het tot rust brengen van de darmen. Daarnaast hebben peren hun nut bewezen bij het behandelen van ontsteking aan het slijmvlies, colitis (ontsteking van de dikke darm), chronische galblaasstoornissen, artritis (gewrichtsontsteking) en jicht. Ook kunnen stoofperen bevorderend werken bij het verlagen van de bloeddruk en het verhogen van de zuurgraad in urine.

Stoofperen.nl is een intitatief van
Ranfru Stoofperen
Nijverheidsstraat 9, 3291 CH Strijen

T. 078 674 5933
E. info@ranfru.nl
www.ranfru.nl

KvK: 24450148
BTW: NL8202.77.137.B01
Certificaat: GlobalG.A.P.

Top