http://stoofperen.nl/wp-content/uploads/2014/09/bg2.jpg

>Waarschijnlijk ken jij ook wel een Toffe Peer in jouw omgeving?

Wij willen je culinair verrassen met recepten van echte Hollandse stoofperen.

Heb jij een tof recept, wat je met ons wil delen, stuur het dan met foto naar ons toe!

Iedere maand verloten we onder de deelnemers een Toffe Peer shirt.

'

Kleur bekennen met stoofpeertjes

Stoofpeertjes moeten voor de meesten van ons roodkleurend zijn, anders zijn het in onze beleving geen ‘echte’ stoofpeertjes. De kleur zegt echter weinig over de smaak. De meeste stoofperen zijn na een uurtje al gaar, maar nog niet op kleur. Pas na circa drie uur zijn de meeste roze en na zes uur kleuren ze donkerroze. Slechts een enkele stoofpeer, zoals de Gieser Wildeman, wordt van zichzelf fraai rood. Wel moet er voor gewaakt worden dat door lang stoven sommige rassen (St. Rémy) tot pulp koken en niet op kleur komen.

De rijke kleur, die stoofperen pas na lange stoven op het allerlaagste vuur aannemen, is vaak meer oudroze dan rood. Sommige ongeduldige thuiskokers doen rode wijn of port in het stoofvocht, maar deze dient direct toegevoegd worden. Doe je het er later bij, dan kleuren de peertjes vooral aan de buitenkant en dat geeft een vreemd effect bij het doorsnijden en eten van de peertjes. Bessensap als stoofvocht kan de smaak beter maken, maar ook hierbij haalt het toevoegen voor de kleur niet veel uit als het kort meekookt.

Met stoofperen die niet zo rood koken, zoals de St. Rémy, kunnen als ze slechts een uurtje worden gestoofd, blanke of gele stoofperen worden bereid. Gebruik dan evt. witte wijn bij het stoven. Ze zijn dan licht gekleurd, maar hebben wel de natuurlijke vruchtensmaak. Dompel ze na het schillen onder in water met wat azijn of citroensap. Door dit zuur oxideren ze niet en blijven ze mooi blank.

Bron: www.culinair.net

Stoofperen.nl is een intitatief van
Ranfru Stoofperen
Nijverheidsstraat 9, 3291 CH Strijen

T. 078 674 5933
E. info@ranfru.nl
www.ranfru.nl

KvK: 24450148
BTW: NL8202.77.137.B01
Certificaat: GlobalG.A.P.

Top