http://stoofperen.nl/wp-content/uploads/2014/09/bg2.jpg

>Waarschijnlijk ken jij ook wel een Toffe Peer in jouw omgeving?

Wij willen je culinair verrassen met recepten van echte Hollandse stoofperen.

Heb jij een tof recept, wat je met ons wil delen, stuur het dan met foto naar ons toe!

Iedere maand verloten we onder de deelnemers een Toffe Peer shirt.

'

Rassen

In Nederland kunnen we de teelt van stoofperen bescheiden noemen.

Niet alleen door het totale areaal van 500 hectare maar ook omdat het slechts om vier rassen draait. Voor de commerciële handel worden de Gieser Wildeman en Saint Rémy aangeplant. De andere twee rassen, de Winterrietpeer en de Zoete Bredero, worden puur door de liefhebber geteeld. Beide zijn uitstekende stoofpeerrassen met roodkokende vruchten.

Gieser Wildeman

Door fijnproevers vaak tot de lekkerste stoofpeer betiteld en momenteel het meest geteelde, commerciële ras. Een kleine, knusse peer van Hollandse origine die uit 1850 stamt. Gekweekt door de heer Wildeman nabij Giessendam (Zuid-Holland). De boom is klein en gedrongen, heeft witte bloesem en kan geplukt worden van half september tot begin oktober. Het is een zelfbestuiver maar een matige groeier die wel makkelijk gezond te houden is. Wanneer deze in natte grond staat worden er hoge eisen aan de verzorging gesteld. De peren koken licht- tot bruinrood af en zijn tot ver in de lente te bewaren.

Saint Rémy

Dit ras vindt zijn oorsprong in het oude België. In 1838 gevonden in Luik door kweker Lequarré maar pas in de 20ste eeuw populair geworden. De Saint Rémy is de grotere en iets zuurdere tegenhanger van de zoete Gieser Wildeman. Dit ras groeit aan een fors en steil groeiende, compacte boom met witte bloesem. Na kruisbestuiving, dus met behulp van andere bomen, kan er in oktober geplukt worden. De constant hoge opbrengst bestaat uit grote, stompe groene tot groengele vruchten vol roestkleurige stippen en met een rode blos met stippen aan de zonzijde. De schil is ruw, de steel vlezig en de vrucht kleurt roze bij het stoven. Ook deze peer is goed tot in de lente bewaarbaar.

Bewaren

Telers kunnen de peren zo lang goed houden door optimale omstandigheden te creëren bij de opslag. Weinig zuurstof, een aangepaste verhouding CO2 en een temperatuur van ongeveer 0° C zijn hierin belangrijke factoren.

Stoofperen.nl is een intitatief van
Ranfru Stoofperen
Nijverheidsstraat 9, 3291 CH Strijen

T. 078 674 5933
E. info@ranfru.nl
www.ranfru.nl

KvK: 24450148
BTW: NL8202.77.137.B01
Certificaat: GlobalG.A.P.

Top