http://stoofperen.nl/wp-content/uploads/2014/09/bg2.jpg

>Waarschijnlijk ken jij ook wel een Toffe Peer in jouw omgeving?

Wij willen je culinair verrassen met recepten van echte Hollandse stoofperen.

Heb jij een tof recept, wat je met ons wil delen, stuur het dan met foto naar ons toe!

Iedere maand verloten we onder de deelnemers een Toffe Peer shirt.

'

Van knop tot stoofpeer

Grappig om te weten is dat de peer eigenlijk behoort tot de rozenfamilie.

Het groeiseizoen kunen we verdelen in een aantal fasen waarbij we beginnen met het uitlopen van de vruchtknoppen van de perenboom. Deze bloesem bloeit in april waardoor de bijen kunnen zorgen voor de bestuiving. Opmerkelijk verschil hierin is dat de Gieser Wildeman een zelfbestuiver is terwijl de Saint Rémy als kruisbestuiver andere bomen nodig heeft.

Vanuit de bloesem groeit de peer de hele zomer door naar het juiste formaat; tenzij de vrucht na zo’n zes weken valt door natuurlijke ‘dunning’. Alleen de peren die volwassen worden blijven hangen totdat ze geplukt worden. Vaak wordt er tussentijds ook handmatig nagedund om zo de beste peren over te houden.

De stoofperen worden van half september tot half oktober geplukt. Het is bij het plukken van groot belang dat het steeltje aan de peer blijft zitten. Dit voorkomt enerzijds de rotting maar maakt de peer wel delicater om te vervoeren. De steeltjes kunnen namelijk makkelijk andere peren in de kist beschadigen. De stoofperen zijn prima in de koelcel te bewaren.

 

 

Stoofperen.nl is een intitatief van
Ranfru Stoofperen
Nijverheidsstraat 9, 3291 CH Strijen

T. 078 674 5933
E. info@ranfru.nl
www.ranfru.nl

KvK: 24450148
BTW: NL8202.77.137.B01
Certificaat: GlobalG.A.P.

Top